OBSERVEER, DOCUMENTEER, ARCHIVEER, CONSERVEER,  EXPOSEER, PUBLICEER…..

Ik observeer. Ik ben als een cicak, een muurhagedis, die er is en toch ook weer niet. Zichtbaar, onzichtbaar. Aanwezig, maar niet meer opgemerkt. Zo waaien flarden verhalen aan en blijven aan me kleven.

Ik documenteer de wereld om mij heen zoals hij mij overvalt, intrigeert en verwondert. Door te archiveren, te associeren ontstaan er verbanden en worden dingen zichtbaar, verklaarbaar, ontstaat er een geheel.

Ik ben een verzamelaar.

Een verzamelaar van objecten, beelden, woorden, geluid, egodocumenten en memorabilia.

Alles dat ik verzamel staat in relatie met mijn leven. Wie ben ik, waar ben ik. Wat en wie hebben me gemaakt, die ik ben. Hoe ziet de wereld waarin ik me beweeg eruit en hoe is hij veranderd sinds mijn geboorte en zelfs lang daarvoor.  Herinneringen van een levensweg, beelden van een spirituele reis. Mijn verzamelingen vormen de bouwstenen van een verhaal. Grote verhalen uit de wereldgeschiedenis en kleine geschiedenissen uit de wereld.

Ik verzamel verhalen.

Ik ben een verhalenverteller.

Het verhaal zoekt zijn eigen weg om verteld te worden.

De ene keer vertelt het verhaal zich in een foto, in beeldende kunst, in een gedicht, een boek of een expositie. Een ander keer middels een lezing, een cursus of door middel van workshops. Soms vragen verhalen om snel gehoord te worden. Andere verhalen moeten rijpen en vinden soms pas na decennia hun weg naar een publiek.

Kleine, persoonlijke verhalen die aan me zijn blijven kleven, probeer ik in mijn werk herkenbaar te maken voor eenieder die kijkt, leest of luistert. Zo worden de kleine verhalen die ik verzamel groot en universeel. 

Arjan Onderdenwijngaard